- Kvinder - Mænd

Betydningen af mode og trends i samfundet

Forestil dig denne situation: Du vandrer gennem en storbys travle gader og går forbi usædvanligt mange folk med en ternet top hat på hovedet. Hvordan reagerer du? Dit svar får betydning for, hvordan din personlighed former, hvorved denne mode kan have stor indvirkning på samfundets videre udvikling. Men hvad er mode og hvilken social rolle spiller den?

En begyndelsesvis definition af mode

Mode kan blive defineret som den sociale systematiske produktion, forbrug og institutionalisering af det nye som et kulturelt fænomen, der integrerer kultur, individet og økonomien. Mode er ikke blot en idé, men et ideal. Det er ikke alene noget, der gør sig gældende for tøj, men alle mulige ting med kulturel signifikans.

Den udstråles gennem farve, form, tekstur og mærker. Som en definition virker dette som et nyttigt startpunkt i sine undersøgelser af mode, men er på ingen måde, den eneste eller endda alt, der kan siges om definitionen.

Gennem yderligere læsning kan man opdage mere komplekse versioner af samme idé, som tager højde for argumenter rejst mod denne første blandt andet gennem kontrast med andre definitioner.

Modens sociale rolle

En af de måder, hvorpå man kan undersøge modens sociale rolle, er gennem hvordan det påvirker individet. Mode er noget, som befinder sig omkring os hele tiden, og man finder sig som oftest som et offer for en eller anden bestemt mode. Selvom mode ikke har nogen specifik håndgribelig nytte, er det stadig noget, der har stor betydning for vores liv. Det er stort set integreret i samfundet ligesom mange andre ting.

Det kan ikke siges at være nogen rationel ting, men mode opfylder to stærke trods tilsyneladende uforenelige ønsker for det sociale menneske: ønsket om noget nyt og ønsket om konformitet. Det forvandler begæret efter noget nyt til en social praksis og gør denne søgen efter nyt til det rette at gøre for en given gruppe.

Mennesket ønsker at distingvere sig selv, og mode virker som en måde at tilfredsstille det samtidigt med at opfylde kulturelle standarder.

Mode spiller en central rolle i hvert enkelt individs identitet uanset, om de følger den eller ej. Det er en måde at lokalisere sig selv i en kultur, der konstant er i forandring, hvad enten det angår objekter, folk, begivenheder, stile eller praksisser.

Disse kulturelle aspekter er noget, som individet uvægerligt former en relation til enten i form af at kunne relatere til det og ende op med følge det, være indifferent over for eller at afvise det. På denne måde etablerer individet sin individualitet, og hvad der adskiller denne fra andre folk.

Om forfatteren

Dobbeltmode

Hos Dobbeltmode er vi vilde med at give inspiration til dig, så du kan vælge det helt rigtige tøj, der passer præcis til dig. Både kvinder og mænd er meget velkomne til at kigge med hos os. Vi hjælper begge køn til at være med på moden.

Skriv en kommentar